Téli állomás Pakson

2015.01.14, 09:15 Kajak-kenu
Az utánpótláskorú kajak-kenusok legnagyobb téli megmérettetésének színhelye lesz Paks Győr és Tiszaújváros mellett. Ezen a három helyszínen rendezik meg február 14-én, szombaton azt az országos fizikai felmérő versenyt, amelynek először lesz házigazdája Paks, ahová több mint 600 fiatalt várnak.

 

A lassan 10 évre visszatekintő rendezvényen a legfiatalabb, 0. korcsoportos gyerekektől az ifjúsági, 8. korcsoportos fiatal versenyzőkig évről évre egyre többen méretik meg magukat. Február közepén, a téli felkészülés vége felé közeledve remek alkalmat kínál a kajak-kenusoknak és edzőiknek a saját és az ellenfél formájának, valamint a fejlődésüknek a feltérképezésére, jó visszacsatolást jelent az elmúlt hónapokban elvégzett munkáról.

2013-ig Győr fogadta a sportolókat, ám a megnövekedett létszám miatt 2014-ben Szeged és Tiszaújváros is a rendezők közé lépett. Paks a csongrádi megyeszékhelytől veszi át a stafétát, és várja a régióban lévő egyesületek versenyzőit. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség bizalma a szakosztály felé az évek óta tartó szakmai munkának és az egyesület elismertségének a bizonyítéka.

A fiatalabbaknak futásban, húzódzkodásban és lábemelésben kell bizonyítaniuk. Egy percük van, hogy minél több szabályos gyakorlatot végrehajtsanak, a futás pedig beérkezés sorrendjében rangsorol. A nagyobbaknak fekvenyomás is szerepel a versenylistán, valamint futásban Cooper-tesztet kell teljesíteniük, ami egységes, így a Győrben, illetve Tiszaújvárosban indulókkal is jól összevethetőek az eredmények. Minden versenyszámban pontokat lehet szerezni, és a legtöbb pontot elérő szerzi meg az aranyat. Évenkénti bontásban hirdetnek győztest, ahol holtverseny esetén a futás dönt.

Tavaly közel 60 paksi fiatal szerepelt Szegeden, volt olyan versenyszám, ahol a dobogó mindhárom fokát ASE-s versenyző foglalta el. A hazai rendezésű versenyen várhatóan még többen rajthoz állnak, hogy megküzdjenek szárazföldön is a vízi ellenfelekkel.

Tóth Márton