Európai parádé

2016.07.03, 18:31 Kajak-kenu
A maratonisták Európa-bajnokságának idén is a paksi Kiszli Vanda volt az egyik főszereplője, a spanyol Pontevedrából egy arany- és egy ezüstéremmel szállt repülőre.

 

Kiszli Vanda évek óta uralja az U23-as maratonisták versenyeit, a július eleji kontinensviadalra címvédőként és a világbajnoki cím birtokosaként érkezett. Az első, csütörtöki versenynapon rajtolt el a hölgyek 22,6 kilométeres futama, ahol Vanda megvédte Európa-bajnoki címét, húsz másodperccel volt gyorsabb a második helyen záró Miskó Noéminél, valamint a harmadik helyen záró dán Emilie Rosenkildénél.

“Elég kemény verseny volt, szeles és a futószakaszok… Életem leghosszabb futószakai voltak” – mesélte a futam után az idén 23 esztendős Vanda, akinek az Európa-bajnokság előtt egy betegség miatt egy hetet ki kellett hagynia.

Már tavaly is versenyzett a felnőttek mezőnyében, a tavalyi, győri világbajnokságon hatodik lett. Ezúttal taktikusan, érett evezéssel, a későbbi győztes, többszörös világbajnok Csay Renátával sokáig együtt haladva szerezte meg az ezüstérmet, maga mögé utasítva a tavalyi világbajnok cseh Kozicskovát.

„Már a rajtot követően elszakadt a mezőnytől ez a három versenyző, majd lányaink az első futás után robbantottak, s le is dobták magukról cseh riválisukat. Végig fej-fej mellett, egymást segítve versenyeztek, Kozicsovának esélye sem volt befogni őket. Az utolsó futásra Reni egyszerűen más fokozatba kapcsolt, s biztos győzelmet aratott. De minden elismerés megilleti Kiszli Vandát is, aki az U23-as győzelmét követően a felnőtt mezőnyben is dobogóra tudott állni” – mondta Weisz Róbert, a magyar csapat vezetője.

 

Tóth Márton