Világbajnokok

2022.09.05, 13:42 Kajak-kenu
Az utánpótlás legrangosabb viadalának, az ifi és U23-as világbajnokságnak Szeged adott otthont, ahonnan Vajda Bence egy, Juhász István két arannyal, Kollár Kristóf pedig egy ezüsttel és egy bronzzal térhet haza.

Nagyon sűrű volt a nyara a kajak-kenusoknak, de az ifjúsági, 17-18 éves versenyzőknek a világbajnokság volt a legfontosabb viadal, míg az U23-asok egy része már ment a felnőttek világbajnokságán is, pédául Kollár Kristóf, de a szegedi rendezésű korosztályos világbajnokság nekik is nagyon fontos mérföldkő volt.

Szerdán az U23-as korosztályú kajakosunk, Vajda Bence a Vasasos Szántói Szabó Tamással 1000 párosban olyan előfutamgyőzelmet arattak, ami legalább bizakodásra adott okot. Az ifi kenu párosban (mind 500, mind 1000 méteren) Juhász István a szegedi Molnár Csanáddal olyan magabiztos előfutamokat repesztettek, ami már nagyon régen jött össze világversenyen hazai kenusoktól. U23-as kenusunk, Kollár Kristófnak 500 párosban Slihoczki Ádámmal egy előfutam negyedik hely után a középfutamból jutottak a fináléba, ahol bármi lehetett...

Péntek hűvös, esős időt hozott, ami az erőviszonyokat megkavarhatta, ám nem a mieinknél: Vajda Bencéék párosa végig az élen haladva, az utolsó 200 méteren még távolodva utcahosszal verte a mezőnyt és világbajnok lett!

" A rajt nagyon tetszett, belülről azt éreztem, hogy fél hajó előnyt szereztünk, és örültem, hogy az olaszok voltak mellettünk, mert rájuk számítottunk, de 600-nál kezdtek lemaradni, és onnan hallottuk a közönség hangját, ami nagyon jó volt, tökéletes pályát mentünk. Most lesz egy nagy pihenő, mert hosszú volt a szezon, és utána kezdjük a felkészülést, mert szeretnénk a felnőttek között is előrébb lépni."- tekint előre a 21 esztendős Vajda Bence, akinek Budapesten Matyus Zsolt irányítja az edzéseit.

500 kenu párosban Juhász Istvánék is úgy dominálták a mezőnyt, hogy kétség sem férhetett hozzá, hogy ki lesz a világbajnok: 2,5 másodperccel verték a második helyezett kanadaiakat.

Kollár Kristófék párosa is nagyon egyben volt, 1,61 másodpercet kaptak a győztes olaszoktól, és ötödikként zárták a finálét: sűrű volt a mezőny, nüanszok döntöttek a helyezésekről.

Szombaton Juhász Istvánék 1000 párosban is nekigyűrkőztek, és ha már ott voltak, akkor taktikusan, magabiztosan, a végén ellentmondást nem tűrően tették fel a pontot az évükre, nyerték meg második ifi világbajnoki címüket! Nagyon érett, dinamikus, jövőbe mutató kenuzást mutattak be a hétvégén, ennyire magabiztos duplázás nemigen volt a világbajnokságon."Az 500 méter nagyon jól sikerült, úgy voltunk vele, hogy ha egy tökéletes pályát jövünk, akkor elégedettek leszünk. Másnap az 1000 méteren is meg tudtuk azt csinálni, amit elterveztünk, boldogok vagyunk nagyon. A hazai közönség is nagyon motiváló volt."- mondta a 17 éves, friss világbajnok Juhász Pisti, akinek, akárcsak Kollár Kristófnak, az edzéseit Bedecs Ferenc irányítja.

Kristóf 500 kenu négyesben, abban, amiben a felnőtt világbajnokságon két héttel ezelőtt is versenyeztek Slihoczki Ádámmal, Zombori Dominikkel, Koczkás Dáviddal, óriási rajtot vettek és mintha cérnán húzták volna a hajót, ki-ki meccset vívtak a spanyolokkal és a lengyelekkel, végül az ezüstnek örülhettünk, a spanyolok győztek.

Vasárnap jött a ráadás, Kristóf 5000 egyesben is rajthoz állt: taktika, kitartás, ravaszság, erő, ami ehhez a számhoz kell, és ennek nem volt híján kenusunk, aki az ellépő iráni után a spanyol versenyzővel ment együtt, ám az utolsó forduló előtt ellépett tőle a hispán, így egy magabiztos harmadik helynek örülhettünk.

"Nem is a pályák, inkább a stressz, ami rengeteget kivett belőlem a verseny alatt. Éreztem, hogy négyesben is esélyesek vagyunk, párosban is úgy gondolom, hogy esélyesek voltunk- és ott is voltunk tűzközelben- , szóval ez nagyon lefárasztott, de azt gondolom, hogy ennek ellenére sikerült jól venni az akadályokat. Nagyon elégedett vagyok ezzel az eredménnyel, eddig ez a legsikeresebb évem síkvízen."- értékelt a világbajnokság után a 21 éves Kollár Kristóf.

És valóban, ezekért az eredményekért (is) érdemes dolgozni!

 

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%