Maratoni dobbanás

2024.09.24, 20:24 Kajak-kenu
Kiszli Vanda a horvátországi Metkovicban rendezett maratoni világbajnokságról, egyik legnehezebb versenyéről egy ezüst- és egy bronzérmet hozott haza, és a klasszikus maratoni távon megszerezte a jövő évi Világjátékokra szóló országkvótát.

Örökös Bajnokunk, a kilencszeres világbajnok Kiszli Vanda kajak egyesben vágott neki a Neretva folyón rendezett világbajnokságnak: első nap a rövidkörös, 3,6 kilométeres futamban előfutam vezetett a döntőig, ahol a svéd Melina Anderson volt a leggyorsabb, Vanda Kőhalmi Emese mögött a dobogó harmadik fokára állhatott.

„Életem egyik legnehezebb versenye volt ez a világbajnokság. A rövid körös verseny nem a fő számom, szóval nagyon örültem, hogy sikerült a dobogón végeznem, hiszen idén nagyon népes és erős mezőny gyűlt össze, ahogy amúgy hosszú távon is. Kis tüske, hogy a Mesi elém tudott kerülni, de jobb volt, így megérdemelten lett ő a második.”- értékelte a rövidebb távot Vanda.

A következő, klasszikus maratoni távig egy nap pihenő következett. Női K-1 26,2 kilométeren a Világjátok-kvótához a magyar versenyzők közül legalább egyiküknek az első 11-ben kellett végeznie: nem tűnt elérhetetlen célként, de egy maratoni távon minden megtörténhet… Vandának és Kőhalmi Emesének sikerült elszakadnia a mezőnytől, ám a rövidkörön győztes svéd versenyző beérte őket és megnyerte a világbajnokságot. A magyar hölgyek helyet cseréltek a dobogón, Vanda lett az ezüstérmes.

„Nagyon megterhelő volt fejben utána a két nap a hosszú távig. Próbáltam magam egyben tartani, és azt hiszem sikerült magam felszívni a maratonra, és kihozni magamból az akkori maximumot. Nagyon nem volt szimpatikus a pálya, nagyjából a kör fele betonfalak között volt, ahol mentő motorosok úgy száguldoztak, mintha repülni tudnának: egész versenyen csapódott egyik falról a másikra a hullámzás, ezáltal is megnehezítve a dolgunkat. A futószakasz szerintem rövid volt, de ez mindig változó, szóval ezzel kellett megbirkózni! Az utolsó nagy körben elkezdett görcsölni az alkarom, így elég nehéz volt versenyezni, ami megmaradt az utolsó futásra és a kis körre is. Szóval próbáltam ebből a helyzetből kihozni a maximumot, ami most egy ezüstéremre volt elég, de nagyon elégedett vagyok vele!”- mondta Vanda.

Ugyan a kvóta megvan, de ez még nem lefutott kör, a tavaszi következő válogatón dől majd el, hogy ki utazhat a Világjátékokra: a cél megvan, de azért egy szusszanásnyi pihenő Vandának is beleférhet egy ilyen kemény szezon után!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%