Világbajnoki négyes

2018.08.15, 11:21 Kajak-kenu
Elnyúlt hétvégén vannak túl az ASE kajak-kenusai, hiszen péntektől vasárnapig Szolnokon, a 8. FISU Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon volt érdekeltség, majd hétfőn és kedden, a Tolnán megrendezett maratoni válogatón kellett jeleskedniük: meg is tették a magukét.

A szolnoki regattán csak hallgatói jogviszonnyal rendelkező egyetemisták és főiskolások ragadhattak lapátot: szép számban, összesen 22 országból érkeztek kajak-kenusok, ami bizonyítja, hogy megfér egymás mellett a sport és a tanulás, sőt erősíti is egymást: a sporton túli, civil életre nagyon tudatosan kell készülni, amihez pont a sport adja meg a kitartást és a tudatosságot. Az ASE-ból ezúttal Koleszár Zoltán állt rajthoz, aki az Óbudai Egyetemen villamosmérnöki szakon tanul, és egyébként korosztályos Európa-bajnok kenus. Három számban indult, 1000 méteren négyesben harmadik lett, 500 párosban és négyesben pedig egyaránt negyedikként végzett.

„A bronznak nagyon örültem 1000-en, illetve az 500-on sem voltunk messze a dobogótól. Persze tudom, hogy nem a világ élvonala vett részt a versenyen, de a rossz évkezdés után mindenképp kellett az önbizalmamnak egy nemzetközi érem."

Nem volt sok ideje a szusszanásra, hiszen hétfőn kezdődött a tolnai holtágban a szeptemberi maratoni, Portugáliában megrendezendő világbajnokságra a válogató. A rekkenő hőségben Kiszli Vanda futamán izgulhattunk először, hiszen a futásokkal tarkított 26 kilométer utolsó futószakaszához (ami után még egy darab 1 km-es kör van) négyen érkeztek, és Vanda nagyon okos, rutinos versenyzéssel tudta legyőzni az ellenfeleit. Másnap párosban a szintén kijutást jelentő második helyen zártak világbajnok párostársával, a multis Mihalik Sárával.

„Egyesben nem éreztem jól magam ebben a versenyben, punnyadt voltam, a futásaimat sem éreztem 100%-osnak, nagyon nehéz volt ezen a pályán versenyezni a kis víz miatt. Szerencsére ott tudtam maradni a mezőnnyel végig, és az utolsó fordulóból én jöttem ki jól (páros társamnak is köszönhetően), ahol robbantottam egyet és én értem elsőként célba. Ez nagy elégtétel volt azután, hogy az Eb-n nem állhattam rajthoz egyesben. A párosban már sokkal energikusabbnak éreztem magam, versenyeztünk egy jót a többiekkel, ami a második helyre volt elég, de nem vagyunk csalódottak, hiszen ez is vb-indulást ér.”- mondta Vanda a kétszer 26 kilométer után.

Koleszár Zoltánnak párosban jött össze a világbajnoki indulás, a győri Balla Leventével lettek másodikak. „A első napon nagyon lemerültnek éreztem magam, mivel egyből az egyetemi vb-ről jöttünk , ezért hamar kihajtottam magam és jobbnak láttam kiállni a páros érdekében. Másnapra a sikerült kicsit feltöltődnöm, így sikerült egy összességében jó futamot produkálni kisebb hibákkal és kijutni a világbajnokságra.”

Ifiinket két kenusunk, Hodován Dávid és Kollár Kristóf párosban másodiknak hozta be a kenuját, míg egyesben Hodován Dávid szintén második lett, nagyot küzdve a körülményekkel és az ellenfelekkel is.

„Kemény dolog ez a maraton, hatalmas “fej” és kitartás kell hozzá. Az idei válogató viszont különösen az volt, a nagy meleg és a kemény víz próbára tett, mind fizikálisan mind lelkileg. De összességében a körülményeket tekintve örülök az eredményeknek.”- mondta a Portugáliában duplázó kenus.

„Hétfőn az egyest sajnos nem sikerült teljesítenem, egy vállfájás miatt már az első körben kiálltam, ezt a problémát gyorsan megpróbáltuk orvosolni, hogy másnap párosban ne legyen ugyanez. Kedden már a vállammal minden rendben volt, de Hodó az előző napi versenyzéstől nagyon kimerült volt, emiatt megpróbáltunk inkább egy biztonságit menni, így egy viszonylag könnyed versenyzéssel második helyen futottunk be és sikerült kijutnunk a világbajnokságra.”- értékelt Kristóf.

Felnőtt, U23 és ifjúsági Maraton VB válogató

Tolna, 2018. augusztus 13-14.

KAJAK-KENU JEGYZŐKÖNYV

 

K-1 Női Felnőtt 26 km

1.Kiszli Vanda

C-1 Férfi Ifjúsági 18 km

2. Hodován Dávid

K-2 Női Felnőtt 26 km

2. Kiszli Vanda, Mihalik Sára Anna (MULTI),

C-2 Férfi Felnőtt 26 km

2. Koleszár Zoltán, Balla Levente Gellért (Graboplast GYŐR)

C-2 Férfi Ifjúsági 18 km

2. Hodován Dávid, Kollár Kristóf

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%