Velencei hangoló

2017.06.05, 10:50 Kajak-kenu
A sukorói pályán megrendezett régiós diákolimpiával vette kezdetét a kajak-kenusoknak a június, ahonnan négy győzelemmel tértek haza az ASE fiataljai. Hétvégén már nemzetközi szereplés lesz a tét!

Hazánkban általában nyár elején mérkőznek meg régiók szerint a kajak-kenusok a diákolimpián, ahol a saját iskolájukat képviselik, tehát nem egyesületi színekben állnak rajthoz. A régiókból továbbjutással lehet eljutni az országos döntőre, hiszen Magyarországon nincs akkora pálya, de talán még a világon se, ahová a 3 régió összes versenyzője, edzője és szurkolója elférne. Sukoró mellett Budapest és Szolnok látta vendégül a fiatalokat, ám a Velencei-tónál gyűlt össze a legnépesebb mezőny, összesen 185 futamot indítottak el a két nap alatt.

Az 1000 méteres számokban 3 győzelemnek is örülhettünk, a 16 éves Vajda Bence magabiztosan nyerte a kajak egyesek futamát, sőt, még a 17-18 éveseknél is jobb időt lapátolt! Ugyanezt ismételte meg fél kilométeren is, habár vasárnap olyan erős szél fújt, hogy a pálya utolsó száz méterén, az oldalszéltől védő nád híján, hajóban maradni is embert próbáló volt, nemhogy finiselni.

Hodován Dávidnak és Kollár Kristófnak ezzel meg is gyűlt a baja, hiszen az 1000 méteren elért duplázás után (C-1-ben első lett Hodó, második Kristóf, párosban pedig egy igazán férfias küzdelemből kerültek ki győztesen) második, illetve ötödik helyen zárták az 500 métert.

A szélre jellemző, hogy vasárnap délután a legfiatalabbaknak előírt 2000 méter rajtját előrébb hozták 1500 méterhez, hiszen a pálya másik végén is izgalomra okot adó hullámzás borzolta a kedélyeket. Ezen a távon is akadtak érmek, hiszen a 13 éves Strobl Adél és a 11 esztendős Juhász István is negyedik lett, s a szabályok szerint ifi korosztályig az első hat helyen beérő versenyző teljesítményét ismerik el medállal.

E hét második felében Szegedre figyel a hazai kajak-kenus világ, hiszen előbb az idei, Győrben rendezendő Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztiválra (EYOF) válogató futamot rendezik meg a 16 éves korosztálynak, majd az ifi és az U21-es válogatót. Hodó, Kristóf és Bence az EYOF mellett az ifiknél is érdekelt, míg Koleszár Zoltán és Pupp Noémi az U21-es korosztály futamainál teszi vízre hajóját.

Tóth Márton


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%