Szeged,ez vagy Te nekem...

2021.06.01, 22:17 Kajak-kenu
Az olimpia és a további világversenyekre való kijutás volt a tét a Szegeden rendezett második olimpiai és első Európa-bajnoki válogatón, ahol hat versenyzővel felemás szereplést mutattunk: olimpián idén nem lesz ASE-s kajak-kenus, de a többi nemzetközi versenyen képben vannak sportolóink.

Bravúros versenyzéssel a 20 éves Vajda Bence megnyerte az 500 méteres kajak egyest, ami U23-asként nagyon nagy fegyvertény, azonban az Európa-bajnokságra olyan felnőtt versenyzőt nevezett a szövetség, aki olimpiai távon is megméreti magát, így marad a korosztályos pódium.

„Az időbeosztás miatt csak 500 méteren, eredetileg 1000-en is indultam volna. A döntőre nagyon nehéz volt összeszednem magam, mert allergiás lehettem valamire, vagy csak megfáztam, de egész nap tüsszögtem és folyt az orrom, ez nagyon megnehezítette azt az időt, amit a futam előtt pihenésre kellett volna fordítanom. Nem volt számomra tökéletes futam a döntő, de mentálisan sikerült összerendeznem magam, ezért örültem, hogy sikerült nyernem. Ez egy jó felkészülés volt a további korosztályos versenyekre.”- értékelte szerényen Bence a győzelmét.

Pupp Noémi egyesben B-döntőzött, és a páros sem úgy sikerült neki, ahogy az a befektetett munkából következne, de a sport ilyen, az a kemény versenyző, aki a kudarcok után is fel tud állni.

„Sajnos nem úgy sikerült a verseny, ahogy elterveztem. Azt érzem, hogy fejben valami nincs rendben, hiszen a munkát elvégeztem. Ezen kell dolgoznom és akkor eredményes lehet még az utolsó U23-as évem.”

Kenusaink is hoztak egy érmet 500 méteren párosban (Kollár Kristóf, Hodován Dávid)- ami U23-as Eb-indulást ér, 1000-en negyedikek lettek. Egyesben 500 és 1000 méteren is két ASE-s döntőzött, Koleszár Zoltán volt a fix ember, neki a hosszabb távon elért negyedik helye a legelőkelőbb.

„Az 1000 páros negyedik helyével azt hiszem egyelőre elégedettek lehetünk, mivel a versenyt megelőző héten dőlt el, hogy összetérdelünk. Az 500 egyes előfutamból sajnos az erős jobbos szél miatt nem sikerült döntőbe jutnom, nem örültem neki, de ez egy ilyen sportág. A verseny második napján nekem csak a páros 500 döntője volt, gondoltam, hogy gyorsak leszünk ezen a távon, de a második hely meglepett, főleg egy megbillenés miatt elrontott rajt után, úgyhogy nagyon örültünk neki Dáviddal. Az utolsó nap 1000 egyesben sikerült döntőbe kerülnöm, örültem neki, hogy itt sikerült kieveznem magam, de nem vagyok teljes mértékben elégedett, rengeteget kell még fejlődnöm.” – mondta Kristóf.

 „1000 párosban éppen nem fértünk fel a dobogóra, úgy éreztem, hogy jó pályát jöttünk, de ezen tudunk még bőven csiszolni. Az 500 egyes döntőben az első 3 hajó után egyszerre értünk be a mezőnnyel, ezzel sem vagyok teljesen elégedett, mert a futamot nem éreztem jónak magamhoz képest. Viszont az 500 párosban ezüstnek nagyon örülök, mert idéntől ez olimpiai szám lesz és vihetjük ezt a számot az U23 EB-n, ráadásul egész jó időt is sikerült eveznünk, viszont Párizs miatt még sokat kell gyorsulnunk a nemzetközi mezőnyhöz, és a hazai győzteshez. Összességében boldog vagyok, hogy képviselhetjük Magyarországot Kristóffal az EB-n, de az 1000 egyes hagyott bennem tüskét, a többi számban és távon is szeretnék sokkal jobb eredményt elérni, ehhez pedig rengeteget kell edzeni borzasztó magas színvonalon, de most már jobban oda tudunk figyelni a sportra, mert most végeztünk a középiskolai technikummal, és levelezőn leszünk majd az egyetemen.”- zárta Dávid.

Koleszár Zoltán egyesben versenyzett, a hosszabb távon közelebb volt a dobogóhoz:

„Az edzéseken mutatott idők alapján még nem sikerült csúcsformába kerülnöm. Az a hiányzó pár másodperc 500-on ki is jött, de még a nekem hátrányos jobbos szél ellenére is döntőzni tudtam. Jót tett az 1000 méter előtt a pörgős 500 méter, így a vasárnapi 1000 előfutamból viszonylag könnyen kerültem döntőbe, ahol nyugodt első 500-at jöttem, így a robbantásaim jól sikerültek, és végül a 4. helyen tudtam beérni. Összességében elégedett vagyok, idén még 5000 méteren és maratonon szeretnék bizonyítani.”

Besenyei Ádámnak, aki tavaly óta a csapattal edz, nem jött össze a finálés szereplés, ennek ellenére tud építkezni ebből a hétvégéből is.

„Az volt a célom, hogy olyan pályákat tudjak menni, amivel elégedett tudok lenni, szerencsére ezek sikerültek: a múltkori versenyhez képest előrébb tudtam lépni. Tudom, hogy miben kell fejlődnöm, és a következő̋ versenyig ezeket ki szeretném javítani, hogy még jobb versenyeredményt tudjak elérni.”

II. Olimpiai válogató , I Paralimpiai és EB válogató

Szeged, 2021. május 28-30.

KAJAK-KENU JEGYZŐKÖNYV

 

K-1     Női Felnőtt                                        500 m                                     B döntő

5. Pupp Noémi

C-2      Férfi Felnőtt                                     1000 m                                   A döntő

4. Kollár Kristóf, Hodován Dávid

C-2      Férfi Felnőtt                                     500 m                                     A döntő

2. Kollár Kristóf, Hodován Dávid

K-2     Női Felnőtt                                        500 m                                     A döntő

6. Pupp Noémi, Sólyom Dóra (Vasas Sport Club)

C-1      Férfi Felnőtt                                     500 m                                     A döntő

7. Koleszár Zoltán

8. Hodován Dávid

K-1     Férfi Felnőtt                                     500 m                                     A döntő

1. Vajda Bence Ferenc

C-1      Férfi Felnőtt                                     1000 m                                   A döntő

4. Koleszár Zoltán

6. Kollár Kristóf


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%