Párduc, oroszlán, gorilla

2017.02.03, 13:02 Kajak-kenu
Dél-Afrika. Kiszli Vanda, az ASE világ- és Európa-bajnok kajakosa a 2017-es esztendőt ebben az egzotikus országban kezdte, itt alapozza meg első felnőtt évét. Az U23-as korosztály maratoni versenyszámaiban minden címet begyűjtő sportoló áprilisban repül vissza Magyarországra.

 

Az elmúlt két évben duplázott Vanda, a maratoni szakág világ- és Európa-bajnoki címvédőjeként kezdi meg teljes felnőtt szezonját, az U23-as korosztályban már nem tud több címet begyűjteni. Tavaly a felnőttek között mindkét világversenyen ezüstöt szerzett, tehát komoly esélyekkel fut neki a versenyszezonnak.

Akárcsak 2016-ban, idén is Dél-Afrikában tette vízre a hajóját Vanda, január 23-án érkezett Pietermaritzburgba. Idén itt rendezik meg a maratoni világbajnokságot, tehát bőven lesz lehetősége felmérni a terepet, ismerkedni a vízzel, parttal, környezettel.

„Maga a csónakház, illetve a víz nem ismeretlen, mert tavaly volt itt pár verseny, illetve a Dusi is innen indul minden évben. Eveztem már itt korábban, de így teljesen más, hogy napi kettőt evezünk. A víz kemény, ragadós, ehhez próbálok hozzászokni, még elég nehézkes, de nem várhatom el magamtól, hogy két hét után minden a legnagyobb rendben legyen.”

A körülményekre nem lehet panasz, a csónakháztól 1 kilométerre lévő házban laknak öten, kettő helyi fiú, egy francia kajakos, illetve a tolnai világbajnok, Boros Adrián. Az edzésen és a pihenőn kívül semmire nincs gondjuk, van egy segítőjük, aki mindent megcsinál, kimossa a ruhákat, takarít, rendet rak, mosogat, ebédet készít.

„Reggelire mindenki azt eszik, amit szeretne, elég jól fel van szerelve a ház és a hűtő, minden vasárnap bevásárolnak nekünk, ha valami külön kívánság van, csak szólni kell, a vacsorát pedig minden nap az itteni edzőnk anyukája főzi meg.”

És hogy milyenek a 30 fokos átlaghőmérsékletű helyszínen az edzések?

„Reggel nyolckor és délután háromkor evezünk, ezen kívül hétfőn, szerdán és pénteken van kondi edzésünk, az itteniek evezés előtt csinálják meg, mi Adriánnal utána, egyrészt hogy elférjünk a kondiban, másrészt pedig én kapom folyamatosan otthonról a kondi edzéseket, és így könnyebb megoldani. Heti kétszer futunk, kedden és csütörtökön, azt mindig korán, a hajnali órákban letudjuk, amikor még nincs nagyon meleg, fülledt idő.”

Március elejéig marad Vanda Pietermaritzburgban, utána csatlakozik a Johannesburgba érkező magyar csapathoz, ahonnan április elején utaznak haza.

„Kíváncsian várom, hogy mire leszek képes idén. Elsősorban kvalifikálnom kell magam augusztusban a vébére, ami nem lesz könnyű feladat, de szeretnék visszatérni ebbe a városba szeptemberben”- foglalta össze az idei célokat Vanda.

Tóth Márton


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%