Őrségváltás vb-arannyal

2017.09.11, 14:55 Kajak-kenu
Kiszli Vanda megannyi U23-as világbajnoki cím után első teljes felnőtt évében felállhatott a világbajnoki dobogó tetejére a dél-afrikai Pietermaritzburgban megrendezett maratoni világbajnokságon, ahonnan még egy érem és egy ötödik helyezés is került Paksra.

Két ASE-s kajak-kenusunk, Kiszli Vanda és Koleszár Zoltán is bekerült az idei hazai válogatók alapján a nemzeti csapatba, akik képviselhették Magyarországot a dél-afrikai maratoni világbajnokságon.

Először Koleszár Zoltán rajtolt el az U23-as kenusok mezőnyében, ahol sokáig az élbollyal haladt, ám a későbbi dobogósokkal ezúttal nem sikerült a lépést tartania, az ötödik helyen zárta végül a 19 kilométert (amit 1 óra 58 perc 52 másodperc alatt evezett végig).

Másnap Kiszli Vanda kajak egyesben rugaszkodott neki a hölgyek 26,2 kilométerének, ahol a sportág ikonja, a tizennyolcszoros világbajnok, címvédő Csay Renáta ígérkezett a legnagyobb ellenfélnek. Sokáig együtt haladt a mezőny, ám Renáta az utolsó előtti futószakasznál leszakadt, így biztossá vált, hogy új világbajnokot avat a szakág. Vanda a végéig együtt ment az brit Lani Balcherrel, ám a végén a rövidebb távokon is versenyző brit gyorsabb volt, így Vanda tavalyhoz hasonlóan ezüstérmet szerzett.

„A harcos nem attól harcos, hogy feladja, amit szeret, hanem hogy szereti, amit csinál. Egy jó harcos nem tökéletes, nem győz mindig, nem sérthetetlen. A jó harcos nagyon is sebezhető… Ez teszi igazán harcossá!”- mondta az 1998 óta először a dobogóról lemaradó győri klasszis.

A vb utolsó napjával elérkeztek a párosküzdelmek is, ahol mindkét ASE-s versenyzőnk érdekelt volt. Koleszár Zoltán Dóri Bencével tavaly harmadikként zárt, idén ez sajnos nem sikerülhetett, hiszen Bence vállsérülése miatt ki kellett állniuk a versenyből.

Vanda a két nappal korábban U23-as világbajnoki címet szerző Mihalik Sárával vágott neki a 26,2 km-nek, és meggyőzőek voltak a táv minden részében, noha nem szakadt szét a mezőny, öt hajó többé-kevésbé együtt haladt az utolsó futásig. Itt Vandáék akkorát robbantottak, hogy az utolsó vízi szakaszt már egyedül tették meg és nyerték meg első felnőtt világbajnokságukat! Második a 2016-ban győztes magyar hajó lett, Csay Renátával és Bara Alexandrával.

„Kemény hétvégén vagyok túl, az év legfontosabb versenyén, életem egyik legfontosabb versenyén! Aki végéig kísérte az évemet, az tudja, hogy honnan indultam, miken mentem keresztül... Mindenkinek hatalmas puszi-pacsi, aki átsegített, aki velem volt és nem hagyta, hogy rossz döntést hozzak! Maximálisan elégedett vagyok az eredményeimmel. Év elején, de megmondom őszintén, még év közben sem gondoltam volna, hogy itt leszek, azt meg pláne nem, hogy dobogózni fogok mindkét számban! Következő hétvégén lesz még egy versenyem, itt Dél-Afrikában, aztán pedig jöhet a jól megérdemelt pihenő! Még egyszer köszönöm!”- kürtölte világgá Vanda.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%