Olimpia, tervek, remények

2016.09.28, 12:18 Kajak-kenu
Múlt péntektől vasárnapig négy kontinensről 31 ország kajak-kenus versenyzői vettek részt a szegedi Maty-éren, az Olimpiai Reménységek Versenyén. A viadal a 15-17 éves korosztály legnagyobb nemzetközi regattája, amelyen egy-egy számban országonként két egység versenyezhet. Paksról Vajda Bence és Hodován Dávid is megmutatta magát.

 

Az ORV-re az országos bajnokság alapján lehetett kvalifikálni, és a hazai mezőny nagyságát tekintve az is nagy fegyvertény, ha valakinek sikerült kijutnia a versenyre. Korábban még egyetlen hasonló utánpótlás regattán sem gyűlt össze ennyire népes és erős mezőny.

Az ASE két 2001-es fiatalja, a kajakos Vajda Bence, illetve a kenus Hodován Dávid mutatkozott be nemzetközi színtéren. Bence alapvetően inkább a hosszabb távot szereti, ám Szegedre 200 méteren egyesben és négyesben sikerült indulási jogot szereznie. A 15 évesek sprintszámának öt előfutamban összesen 45 kajakos mérte össze erejét és robbanékonyságát, amelynek a döntőjébe a középfutamon keresztül vezetett az út. Bence a fináléban ment a leggyorsabban, hatodik helyen zárt, majd a négyes tagjaként a hetedik helyen ért célba.

„Jó hangulatú verseny volt, a hazai közönség buzdítása sokat adott, egy magyar bajnoksághoz képest teljesen más volt. Nagyon erős volt a mezőny 200 méteren, így a cél először csak az volt, hogy sikerüljön döntőbe jutnom, onnantól pedig az, hogy ne rontsak el semmit.  Jó volt Szegeden versenyezni, nagyon jól éreztem magamat.”- összegezte a hétvégét Bence.

Hodován Dávidnak 1000 négyesben volt lehetősége bemutatkozni a világ előtt. Az ORV-re válogató magyar bajnokság előtt betegség nehezítette a felkészülését, ezért az egyes indulás nem jött össze, ám a bajnokságon így is dobogózni tudott, a 4000 métert pedig biztosan nyerte. Szóval kenu négyes 1000 méter… Legfiatalabbként a mezőnyben a hatodik helyen rúgták be a hajót, őket is doppingolta az utolsó 100 méteren tapasztalható „szócső”.

„A verseny és a hangulat is nagyon jó volt, annyira jól éreztem magam, hogy legszívesebben visszamennék, mert ezt tényleg egy élmény volt, nagyon örültem, hogy részese lehettem.  A hazai közönség szerintem mindenkinek sokat jelentett, az utolsó métereken plusz erőt adott.

Ez a verseny felnyitotta a szememet, nagyon motivált lettem. Látom, hogy megéri dolgozni, nagyon élvezem ezt a sportot, az edzést és a társaságot is!

Jövőre szeretnék egyesben kijutni az ORV-re minden számban, és párosban a Kristóffal kijutni Európa- vagy világbajnokságra síkvízen vagy maratonon.”- vázolta a jövő évi terveket Hodó, utalva a dunaújvárosi, szeptembertől az ESZI-ben tanuló és a paksi csapattal készülő Kollár Kristófra.

Kristóf szép versenyzéssel 1000 egyesben második lett, 500 egyesben pedig az ötödik helyen finiselt.

 

Tóth Márton

 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%