Masters kajak-kenu világbajnokság-paksi sikerekkel

2019.09.03, 12:24 Kajak-kenu
Míg augusztus 21. és 25. között a „profi” kajak-kenu világbajnokságon szurkolhattunk a magyaroknak a szegedi Maty-éri versenypályán, addig a rákövetkező héten az amatőr sportolóknak jutott a főszerep: augusztus 29-30-án rendezték meg ugyanitt a masters világbajnokságot, teljes nevén: a KayakFirst Masters Gyorsasági Világbajnokságot.

A „First” kifejezés arra utal, hogy bár a korábbi években is rendeztek masters világversenyeket, idén először minősítették azt hivatalosan is világbajnokságnak, ami jelentősen megnövelte az esemény rangját. Ezt a nimbusz-emelkedést jelzi a résztvevők száma is. A Magyar Kajak-Kenu Szövetség tájékoztatása szerint, míg tavaly Portugáliában 250 versenyző indult, addig most 32 ország 407 kajakosa és kenusa áll rajthoz Szegeden. (Azelőtt egyébként a 2011-es, szintén Szegeden rendezett masters világesemény volt a legnépesebb, akkor 350-en indultak.)

A futamokat korosztályos bontásban rendezték: a 30-as, 40-es, 50-es, 60-as, sőt a 70-es éveikben járó generációk versenyzői mérték össze erejüket. A küzdelmek a nőknél csak kajakban, 200 és 500 méteren, a férfiaknál pedig kajakban és kenuban is, 200 és 1000 méteren zajlottak.

Különösen jó érzés volt látni, hogy még 75 éves hölgyek és urak is hajóba szálltak, és imponáló teljesítményt nyújtottak, mi több, egész megjelenésük – kidolgozott izomzatuk, az ebben a korban természetesnek számító elhízásnak még csak nyomait sem mutató testalkatuk, és mozgásuk rugalmassága – meggyőzően tanúsította, hogy a sport segít fiatalnak és egészségesnek maradni. Ugyanakkor a „zsengébb” korosztályokban olykor a profi szintet megközelítő eredmények is születtek. Mindemellett nem bizonyult „vasszabálynak”, hogy minél fiatalabb egy mezőny, annál gyorsabb: időnként előfordult, hogy az idősebbek mentek jobb időket.

A világbajnokság fényét emelte, hogy számos egykori hazai és más nemzetiségű világklasszis – olimpiai és világbajnok – is lapátot ragadott. A magyarok közül a teljesség igénye nélkül Foltán Lászlót, Vaskuti Istvánt, Pulai Imrét, Storcz Botondot, Szabó Attilát vagy éppen a sikerei jelentős részét atomos színekben elérő Hoffmann Ervint említhetnénk. Sajátos hangulat járta át a találkozást ezekkel a sportikonokkal, akikre a 30-as, 40-es éveiket taposó versenyzők már gyerekfejjel példaképként tekintettek.

Az Atomerőmű Sportegyesületből Prancz Zoltán állt rajthoz. A kenu egyesek és kenu párosok 200 méteres távján egyaránt aranyérmet nyert, az utóbbi számban Pintér Istvánnal lapátolva egy hajóban. Kenu egyes 1000 méteren és kenu négyes 200 méteren pedig – a csapathajóban Pintér István, Kamenár Ferenc és Angyal Henrik társaságában – a dobogó második fokára állhatott fel.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%