Koleszár Zoltán a ötödikként zárt az Ifjúsági Olimpián

2014.08.28, 09:32 Kajak-kenu
Lezárult a második Ifjúsági Olimpia, amelynek a kínai Nanjing városa adott otthont. Országonként egyes szakágakban csak egy sportoló versenyezhetett, és ezt a lehetőséget Magyarországról kenu egyesben Koleszár Zoltánnak sikerült kivívnia, aki Ázsiában a legjobb nyolc között talált csak legyőzőre, míg szlalomban az előkelő ötödik helyen végzett!


A négyévente megrendezett Ifjúsági Olimpia nem rendelkezik nagy hagyományokkal, hiszen először 2010-ben került megrendezésre, ám az olimpiai eszme ezt a viadalt is körüllengi és rendkívül izgalmas versengésekkel, erős és színvonalas mezőnyökkel tudatja, hogy ez az utánpótláskorúak egyik legfontosabb viadala.

A magyar csapatot a kajak-kenusok közül hárman képviselték: a kajakos Homonnai Luca, illetve Mozgi Milán, valamint kenuban a paksi Koleszár Zoltán. A speciális, nyolcas pályán megtartott versenyen fiú, illetve lány kajakban is ezüstérmet lapátoltak össze a mieink, a fiú kenusok között a Bedecs Ferenc irányításával készülő Koleszár Zoltán a legjobb nyolc között búcsúzott, a végső győztes moldovai Szergej Tarnovszki előzte meg.

„A korábban ukrán színekben versenyző Szergej Tarnovszki és idősebb testvére, Oleg versenyzési engedélyét nem adta ki az ukrán szövetség, így az idén nem is szerepelhetnének Moldova színeiben, nem engedélyezte ezt a nemzetközi szövetség – mondta Hüttner Csaba, az ifjúsági válogatott kapitánya. - Az időmérőn egyébként Zoli a negyedik időt evezte, méghozzá úgy, hogy ott volt a mezőnyben a C-1 200 méter világbajnoki második, harmadik és negyedik helyezettje, a C-2 1000 méter világbajnoki egységének egyik tagja, valamint a világbajnokság 1000 egyes döntőjéből a harmadik, ötödik és hetedik helyezett kenus. Sajnos az új továbbjutási rendszer nem kedvezett Zolinak, hiszen a nyolcaddöntő első és ötödik helyezettjét, vagyis Tarnovszkit és Zolit tették egy párba. A mezőny erősségét nézve a nyolc közé jutás  is nagy bravúr volt a mi versenyzőnk részéről.”

A gyorsasági szám után szlalomban is rajthoz álltak a fiatalok, noha erre a versenyszámra egyáltalán nem készültek, mégis Koleszár Zoltán profikat megszégyenítő versenyzéssel az ötödik helyen zárt. Homonnai Luca 10., Mozgi Milán 9. helyen végzett.

„Ahhoz képest, hogy nem az ő műfajuk, hihetetlenül jól szerepeltek versenyzőink a szlalom számokban is – értékelt Hüttner Csaba. - Azt kell mondjam, csodájára jártak a versenyzőinknek, Zoliról az osztrákok edzője azt mondta: kifejezetten szlalomos tehetség, bár neki lenne ilyen tehetséges versenyzője Ausztriában. Ha lett volna a kajakosaink számára megfelelő lapát, akkor biztos vagyok benne, hogy a szlalomosok egy részét is megverték volna.”

Forrás: www.mkksz.hu

Tóth Márton


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%