Két legény a gáton

2019.10.20, 17:46 Kajak-kenu
Négy ASE-s sportoló képviselte a magyar színeket a kínai Shaoxingban lezajlott maratoni kajak-kenu világbajnokságon, ahonnan két arany- és egy ezüstérem mellett két ötödik helyet szereztek versenyzőink. Két ifjúsági kenusunk, Hodován Dávid és Kollár Kristóf szemszögéből nézünk először vissza a vb-re.

Rendkívül hosszú szezon után érkeztek el a fiúk erre a világbajnokságra. Kristóf és Dávid jelenleg a legjobb magyar ifi kenusok, ám ez ebben az évben nemzetközi szinten nem hozta meg a kívánt dobogót. Dávid címvédőként nem állhatott rajthoz egyesben, Kristóf próbálta megszerezni a címet. A formája alapján minden esélye megvolt a győzelemre, ám a kajak-kenu azért is szép, mert a papírformát mint olyat nem lehet készpénznek venni: a természet is közbejátszhat.

„Nem éppen életem legszerencsésebb versenye volt ez a világbajnokság. Végig sikerült követnem a taktikámat, de sajnos mikor a meccsre került volna a sor túl közel kerültem a parthoz, leért a lapátom és beborultam. Ennek ellenére örülök, hogy még így is sikerült második helyen beérnem, bár kicsit hiányérzetem van.”- értékelte Kristóf a vb-ezüstöt hozó futamát. Bizonyítja erejét, hogy borulás után sem tudták utolérni az üldözők, csak a másik magyar induló, Horváth Benedek volt gyorsabb nála.

A párosuk futama is szépen indult, gyönyörűen kijöttek a mezőnyből, ám itt is közbeszólt a papírformán átnyúló kéz, és végül ötödikek lettek.

„Bizakodva álltunk a pároshoz, a taktikánk ugyanaz lett volna, mint a válogatón, hogy a rajtból jól kijövünk és az első helyen “tiszta” vízen evezve megnyerjük. Ez sajnos nem jött össze, mivel volt egy bizonyos 10-20 centi ami miatt ez meghiúsult: a rajt után sikerült elsőnek kijönnünk nagyon jól, de a dánokat úgy meghúzta a vizünk, hogy nem tudtak korrigálni normálisan így kifordítottak minket. Ami nem is lett volna ennyire vészes, ha tapasztaltabbak lettek volna és mikor nekünk jönnek nem kezdenek el evezni tovább- akkor nekik és nekünk is jobb lett volna. Ezek után visszaestünk a harmadik helyre, és nagyon jól építkeztünk vissza elsőnek, amikor a következő fordulóban az egyik kínai egység meg nem csinálja ugyanezt velünk. Ezek után már nem igen volt fényes a helyzetünk és ezt tudtuk is, így a végére a visszaesésekből fel tudtuk hozni magunkat az ötödik helyre. Először ezt nem tudtam igazán lenyelni, de a maraton sajnos ilyen.”- vonta le a konzekvenciát Dávid.

„Meg voltam győződve róla, hogy ha nem akad semmi gond párosban, akkor meg tudjuk nyerni. Egy nagyon jól sikerült rajttal egyből elsők lettünk, de váratlanul nekünk jöttek hátulról és kifordítottak. Ez még nem is volt akkora gond, mivel innen vissza tudtunk volna jönni, de megint kifordítottak, és ekkor sokan elmentek mellettünk, végül az ötödik helyre sikerült visszajönnünk.”- mondta egybehangzóan Dáviddal Kristóf is.

„ Sajnos ez az évünk nem túl szerencsés nemzetközi versenyeket tekintve, igazából ami “rosszul” kijöhetett az rosszul is jött ki. Viszont most már jól vagyunk, Bedivel (Bedecs Ferenc) meg tudtuk beszélni az okokat és a tanulságokat levonni ebből az égészből. Ennek most valamiért így kellett lennie, reméljük visszatalál hozzánk a szerencse, ha tovább dolgozunk nagyon keményen a ”völgy után jöhet a hegy”-  ahogy szokás mondani.” –zárta Dávid.
 


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%