Irány Kína!

2019.09.10, 15:17 Kajak-kenu
Tokajt is felavatta a kajak-kenu versenyrendszere: a Tisza ezen szakaszán zajlott a második maratoni kajak-kenu válogató, amelynek tétje az október közepi, kínai világbajnokság volt: négy indulónkból mindenki kvalifikálta magát Ázsiába.

Tokaj nagyon barátságos arcát mutatta szeptember első hétvégéjén: míg nyugaton esett, addig ezen a csodás tájon, ahol a Bodrog találkozik a Tiszával, kellemes idő és szélcsend volt. A verseny tétje, hogy ki képviselheti hazánkat az egy hónap múlva sorra kerülő világbajnokságon: minden versenyszámban az első két helyezett lehet ott Kínában.

„Nekem nagyon tetszett a pálya, szerintem teljesen megfelelt mindennek, ami maratonra kell. Tökéletes volt a ki-be szálló hely, futó szakasz, és evezni is jó volt a Tiszán, fölfelé bujkálni néha a fák alatt, figyelni a partra, hogy mikor mehetünk közelebb hozzá, hol lóg be egy-egy ág, lefelé pedig kicsit hozott a sodrás- igaz a Dunához képest alig lehetett érezni.”- mesélte a most debütálő pályával kapcsolatos tapasztalatait Kiszli Vanda, aki idén Európa-bajnokságot nyert egyesben. Ebben a futamban második lett a győriek versenyzője, Czéllai-Vörös Zsófia mögött-, aki az első válogatót is nyerte, és az Eb-n ezüstérmet nyert. Szóval egyesben biztatóak az előjelek a vb előtt, akárcsak párosban, ahol Pupp Noémivel, az idei U23-as korosztályban 500 méteres világbajnoknőjével lett második: ez volt az első közös versenyük ezen a távon.

„A versenyzésemmel nem igazán vagyok megelégedve, de úgy érzem, ebben most ennyi volt! Volt egy kisebb sérülésem, ami lelkileg is kicsit lehúzott, de most ezzel együtt kellett megoldani ezt a feladatot, amit hál Istennek sikerült! Bírói döntés kapcsán volt pár elég fura húzás, ami elég nevetséges egy ilyen fontos versenyen, de a végére minden jóra fordult és nem volt semmi gond! Noncsival a párosunkon van még mit csiszolni, de reméljük elég lesz ez az egy hónap erre és végül egy erős csapathajónk lesz!”- tette hozzá Vanda.

Noémi alapozásához tökéletesen hozzájárul ez a szakági kiruccanás, aki élvezte az új élményeket:

„Régen indultam már maratonon, felnőtt versenyen még nem is, ezért nem is nagyon tudtam mire számítsak. Első három körben nagyon szétültünk, így elég hamar eldőlt a verseny. Valahol a harmadik futás után állt össze, onnantól szerintem jól is jöttünk. A világbajnokságig lesz idő finomítani, gyakorolni. Egyelőre ennyi van előttem, utána pedig megkezdődik a felkészülés 2020-as szezonra.”

Ifi kenusaink egyesben és párosban is rajthoz álltak és mindketten ott lesznek a világbajnokságon, ugyanis Kollár Kristóf a Hodován Dáviddal alkotott páros mellett egyesben is győzött:

„Már a verseny előtti héten éreztem, hogy ha csak valami probléma nem lesz, jól sikerülhet ez a verseny. Sikerült egy jó rajtot elkapnom és az első kör után leráztunk mindenkit a Benivel (az ezüstérmes, rácalmási Horváth Benedek), onnantól váltott vízen eveztünk végig, majd a végén egy robbantással megleptem tőle és elsőként értem be. Dáviddal nem párosoztunk a verseny előtt, de szerencsére ez nem volt gond, mivel össze vagyunk már szokva. Itt is sikerült az első körben meglepni és utána egy viszonylag erős irammal egyedül végigeveztük a táv maradék részét. Összességében maximálisan elégedett vagyok a hétvége eredményeivel és nagyon örülök a világbajnokságon való duplázásnak!”

Sajnos nem sikerült maximálisan felkészülnöm erre a versenyre, egyesben az első körben leestem vízről és utána ki is álltam, inkább akkor a párosra fókuszáltam. Szerencsére párosban sikerült nyernünk Kristóffal, így mehetünk Kínába. Egyébként a sors iróniája, hogy úgy volt, hogy páros nem is lesz a vb-n (ha nincs meg a megfelelő számú kontinens) , de most mégis megrendezik, pedig személy szerint én csak egyesben szerettem volna indulni. Sajnos így egyesben nem védhetek címet, de párosban lesz lehetőségünk, Kristófnak egyesben is. Levontam az esetből a következtetéseket és a tanulságokat, tisztában vagyok mindennel mi miért történt.”- értékelte a tavalyi vb aranyérmese, Hodován Dávid a felemás hétvégéjét.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%