Interjú: Bedecs Ferenccel

2011.04.24, 09:27 Kajak-kenu


 

Orosz József után Bedecs Ferencet, a kajak-kenu szakosztály vezetőjét ismerhetik meg az olvasók. Bedi szintén gyerekkora óta sportol, és versenyzőből lett szakosztály vezető.

 

-          Miért éppen a kajak-kenut választottad?

-          A kajak-kenuval történt megismerkedésem egy gyerekkori úszótanfolyamhoz kapcsolódik. Pakson nem volt uszoda, így minden héten busz vitte Dunaújvárosba a gyerekeket. Ezen a buszon utaztak a kajakosok és a kenusok is, akik már nem úszást tanulni, hanem úszóedzésre jártak a dunaújvárosi uszodába. Ekkor Hajba Antal (Tónió) Papp Gábor voltak az edzők. Általuk kerültem közel a sportághoz – szószerinti és átvitt értelemben egyaránt. Nagyon sokat tanultam tőlük mind versenyzőként, mind edzőként.

-          Hogyan lettél élsportolóból vezetőedző? Sok tanulással jár, ha valaki ezzel szeretne foglalkozni?

-          Az érettségi után megszereztem a kajak-kenu edzői képesítést. Ez követően elvégeztem a főiskolát is, testnevelés szakon. Ebben az időben éppen megüresedett egy edzői állás a csónakházban. Tónió, az akkori vezetőedző megkérdezte tőlem, hogy lenne-e kedvem ehhez a munkához. Nagyon örültem a megkeresésnek. Ettől kezdve, azaz 1999-től vagyok az ASE kenuedzője.

-          Kik a legeredményesebb versenyzők, akiknek felkészülését te irányítottad?

-          Dejcző Balázs érte el a legkiemelkedőbb eredmény, aki ifjúsági Európa bajnok lett 2006-ban, Athénban. Boros Gergellyel 17 éves kora óta foglalkozom. Őt ezüstérmes volt az ifjúsági Európa bajnokságon kajak négyes 500 m-en. Rohn Richárdot említhetem még, aki az ifjúsági válogatottságig jutott.

-          Voltál versenyző, vezetőedző, és most már szakosztályvezető vagy. Mi a feladatod ebben a munkakörben?

-          A szakosztály életének minden területéért én felelek, de azonnal hozzá kell tennem, hogy a munkatársaim nélkül nem boldogulnék. Hogy csak a legfontosabb feladatokat említsem: költségvetés, pénzügyek kezelése, edzésfeltételek biztosítása, hajók beszerzése, utazások, versenyek megszervezése.

-          Az idei szezon pár hete kezdődött el. Mi a sportolóid feladata ebben az időszakban?

-          A szezon sajnos nem túl kedvezően indult. Március 1-én szeretünk volna vízre szállni, de ez a hideg időjárás miatt nem sikerült. Jelenleg az a fő feladat, hogy a gyerekek visszataláljanak a speciális kajakos és a kenus mozgáshoz, hiszen a téli alapozás idején kb. 4 hónapig szünetelt az evezés, és senki sem tudja ott folytatni, ahol tavaly ősszel abbahagyta. A mostani időszakban tehát hosszútávokat evezünk: 20-25km-et, egy héten 3-4 alkalommal is. Nemsokára kezdődik az edzőtábor Fadd-Domboriban, ott már rövidülnek és intenzívebbé válnak a távok.

-          Jövőre olimpia lesz. Van-e idén olyan kvalifikációs nemzetközi verseny, amelyen az ASE sportolói is rajthoz állnak?

-          Idén Szegeden rendezik a síkvízi világbajnokságot, ami egyben kvalifikációs verseny is lesz. A mi sportágunkban az olimpiai kvóták nem névre szólóak, azaz nem a versenyzők kapják, hanem az országuk. Ez azt jelenti, hogy az idei legjobbaknak újra meg kell méretniük magukat jövőre, és annak sem veszik el az olimpiára való lehetősége, aki idén esetleg kevésbé sikeres. Az ASE sportolói közül az újra csatasorba állt Kozmann György és Boros Gergely a nagy esélyes.

-          Melyek a legfontosabb célkitűzések az olimpiai felkészülés mellett?

-          Idén az utánpótlás korosztályban Európa és Világbajnokságot is rendeznek. Több versenyzőnk is esélyes a kijutásra: Fenyvesi Réka, Kiszli Vanda, Somorácz Tamás, Molnár Balázs, Koleszár Zoltán, Péri Dávid. A legfőbb célkitűzés, hogy minél többen ott lehessenek, s ha már ott vannak, ne üres kézzel jöjjenek haza.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%