Így eveztünk mi...

2018.12.21, 10:19 Kajak-kenu
Kiemelt éven van túl az ASE kajak-kenu szakosztálya, hiszen sportsikerek mellett sportszervezői sikerektől is hangos volt a 2018-as év: minden korosztályban képviseltük magunkat nemzetközi porondon és emellett több országos versenyt is megszerveztünk Fadd-Domboriban- folytköv…

Februárban már a negyedik alkalommal láttuk vendégül a régió több mint félezer versenyzőjét a fizikai felmérőn. Futás, húzódzkodás, hasizom, fekvenyomás szolgált az ellenfélmustrára, ami gördülékenyen, remek hangulatban telt.

Versenyzőink keményen készültek a nyári versenyekre, ki edzőtáborban, ki itthon töltötte az utolsó téli, első tavaszi hónapokat: az itthon maradtak március elején, a legkisebbek egy hónappal később tették vízre hajóikat.

A fiatalok első versenye a Tolna Maraton volt, ami a hínáros víz miatt Fadd-Domboriban rajtolt el: tapasztalatszerzés, összecsiszolódás, versenyhangulat átélése a célja az ilyen viadaloknak. Felnőttjeink, Kiszli Vanda és Somorácz Tamás világkupákon hangoltak a hazai válogatókra és a remélt későbbi világversenyekre.

A hosszútávú országos bajnokságon az utánpótláskorúaknak két ezüst és egy bronz jött össze a sok értékes helyezés mellett, aranyat a felnőttek között kajak párosban Kiszli Vanda tudott bezsebelni.

Június elején Belgrádban rendezték meg a síkvízi Európa-bajnokságot, ahol ketten, a Honvédban készülő Pupp Noémi és a győriekkel tréningező Somorácz Tamás képviselte az ASE-t. Noémi most debütált a felnőttek között és egyből felért a dobogóra, 1000 méteren párosban lett harmadik, míg Somi 500 párosban érkezett be az európai mezőny előtt és lett aranyérmes.

Egy hónappal később az olaszországi Auronzó látta vendégül az ifjúsági és U23-as kajak-kenu Európa-bajnokság mezőnyét, ahonnan egy bronzéremmel és egy ötödik hellyel tértek haza a paksi sportolók. Pupp Noémi 500 méteren egyesben, a női királyszámban lett harmadik, míg elsőéves ifiink, Kollár Kristóf és Hodován Dávid kenu négyesben finiseltek az ötödik helyen.

Július második hétvégéjén Fadd-Domboriban rendeztük az első idei nagy versenyt, a Vidék Bajnokság három napján közel 1000 sportoló viaskodott egymással, és hét számban ASE-s aranynak örülhettünk, emellett annak, hogy hosszú évek után visszakerült a Magyar Kajak-Kenu Szövetség térképére a pálya, és a parton hallható véleményekből nem bánta meg senki ezt a helyszínt: kifogástalan víz, a parton dzsemborihangulat árnyékkal és persze jó társaság- habár egy kajak-kenu versenyen ebben sosincs hiány...

Kiszli Vanda eközben megszerezte első felnőtt maratoni Eb-címét a horvátországi Metkovicban, világbajnokhoz méltó versenyzéssel versenyezték végig Mihalik Sárával párosban a futásokkal megspékelt 26 kilométer.

Július végén a legfiatalabbak Fadd-Domboriban, a Gyermek, Kölyök Magyar Bajnokságon tették vízre a hajóikat. A faddi holtág ezen a hétvégén sem okozott csalódást, az 1000 versenyző, a leendő világ- és olimpiai bajnokok ideális körülmények között vívták meg vízi csatáikat, amelyből az ASE-sok is szépen kivették részüket. Nem csak a versenypálya, de a település is szépen benépesült a hónapban, gyerekcsapatok árasztották el a vízfelületet és a partot is, az egyesületek már hetekkel a verseny előtt edzőtáborokat tartottak. Az ASE-sok nem okoztak csalódást: a dobogó mindhárom fokára kétszer-kétszer szólítottak paksi versenyzőket. Női kajakváltónk, Strobl Adél, Kertész Gréta és Ottófi Lili, valamint indiánkenusaink- Pálfalvi Viktor, Mácsik Attila, Frast Medárd, Nagy Tibor Soma- egy igazán látványos és kemény csatában értek fel a dobogó tetejére.

Augusztus elején Szolnokon randevúzott a 14-23 éves kajak-kenusok színe-java, a legkisebbek országos bajnoksága után egy héttel a serdülő, ifi, U23-as korosztály sportolói is megküzdöttek a magyar bajnoki címekért: Paksra négy aranyat hoztak fiataljaink: Pupp Noémi 500 és 1000 egyesben volt a leggyorsabb, kenupárosaink közül Hodován Dávid és Kollár Kristóf 200 méteren, Somkert Máté és Klenk Botond 4000 méteren lett bajnok.

Majd Szolnokon, az Egyetemi és Főiskolai Kajak-Kenu Világbajnokságon volt érdekeltségünk, az idei évi gödörből ekkor kilábaló Koleszár Zoltán személyében, aki egy közel egyéves dunavarsányi kitérő után ezekben a hetekben talált vissza a paksi bázisra. A verseny bizonyítja, ami a szakosztályban is meggyőződésünk, hogy megfér egymás mellett a sport és a tanulás, sőt erősíti is egymást: a sporton túli, civil életre nagyon tudatosan kell készülni, amihez pont a sport adja meg a kitartást és a tudatosságot. Koleszár Zoltán, aki az Óbudai Egyetemen villamosmérnöki szakon tanul, három számban indult, 1000 méteren négyesben harmadik lett, 500 párosban és négyesben pedig egyaránt negyedikként végzett.

Augusztus végén is Szolnokon találkoztak a versenyzők, ezúttal a felnőtt országos bajnokság keretein belül: Pupp Noémi országos bajnoki cím nélkül érkezett és ötszörös bajnokként távozott: az 1000 egyes mellett 500 párosban is magyar bajnok lett, míg négyesben mesterhármast értek el: 200, 500 és 1000 méteren is a Noémivel rajthoz álló hajó diadalmaskodott.

Parádés szeptemberi hétvégét zártak a portugáliai maratoni világbajnokságot megjárt kajak-kenusaink is, mindhárom ASE-s versenyzőnk éremmel tért haza Paksra: Kiszli Vanda egyesben világbajnokságot nyert (és ezzel év végén kiérdemelte itthon az év női maratonista kajakosa címet), akárcsak az ifjúságiak között Hodován Dávid, míg Koleszár Zoltán a felnőtt párosok között lett ezüstérmes a győri Balla Leventével.

Szeptember közepén a 15-17 évesek egyik legrangosabb viadalának, az Olimpiai Reménységek Versenyének csatározásait Poznanban tartották, ahol érmekkel gazdagon zártak fiataljaink. Az Olimpiai Reménységek Versenye a vb és Eb után a legfontosabb találkozó, rendkívül széles mezőnyökkel, hiszen országonként két egységnek is lehetőséget biztosít az indulásra. Kenusainknak, Hodován Dávidnak és Kollár Kristófnak igencsak bejött ez a hétvége, 200 párosban és 500 nagyon magabiztosan nyertek, 1000 párosban másodikként végeztek, míg Vajda Bence az 500 méteres kajak négyes tagjaként nagyot versenyezve másodikként ért célba.

Szeptember utolsó két napja zárta a 2018-as kajak-kenus életet Fadd-Domboriban, ezen a hétvégén rendeztük meg az idei utolsó versenyt a pályán. Az Országos Diákolimpiára közel 2000 nevezés érkezett, és a fiatalok ezúttal nem az egyesületüket, hanem az iskolájukat képviselték.
Az ASE sportolói ugyan nem az egyesület színeiben versenyeztek, ám így is maximálisan odatették magukat és értékes helyezéseket szereztek, amelyek a későbbiekben a továbbtanulásnál is nagyon fontos pontokat jelenthetnek. Ezúttal is brillíroztak ifiink, akik közül Hodován Dávid, Somkert Máté és Vajda Bence is győzni tudott, de a fiatalabb versenyzőink sem maradtak el, hiszen Kertész Gréta nagyszerű versenyzéssel győzött 2000 méteren kajak egyesben a 14 évesek között, míg a kenus Juhász István az eggyel idősebbeknél került kétszer is közel a dobogóhoz.

Október elsejével Boros Gergelyt, egykori világ- és Európa-bajnok kajakosunkat nevezték ki a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szakmai igazgatójává.

Természetesen sárkányhajóban is zajlott az élet a paksi Dunán, ahol egész nyáron mentek az edzések és az Erzsébet-táborosok is hétről hétre eltöltöttek pár órát a két darab hússzemélyes hajóban. Fadd-Domboriban is lehetett hallani a dobszót, hiszen az országos Sulisárkány Országos Döntőn, Sárkányhajó Magyar Nagydíjon kívül a remélhetőleg magára találó Paksi Atomerőmű igazgatóságai közötti verseny és a feltörekvő helyi amatőr csapatok találkozója is jó hangulatban, nagy létszámban telt.

Sárkányhajó világbajnokságon is jártak az ASE-sok, az idei évben az amerikai egyesült államokbeli Gainesville adott otthont a viadalnak, amelyben két paksi versenyző is helyet kapott: Kirschner Zoltán és Prancz Zoltán, a szakosztály kenusai. A hazai válogatott kiválóan szerepelt: hatszor állhattak fel magyarok a világbajnoki dobogó legfelső fokára, emellett további 6-6 ezüst- és bronzérmet nyertek. A küzdelmekből és a sikerekből a paksi versenyzők is bőven kivették a részüket.

A legkisebbek ősszel az iskolával zökkentek vissza az edzésekbe, élményekkel telten, hiszen a nyári paksi napközis táboron kívül egy négynapos Felső-Tisza túra is szerepelt a júniusi programban, ráadásul az egyhetes, Fadd-Dombori céltornyában lezajló edzőtábor is meghatározó élményeket adott a fiataloknak, amely egy igazi közösséggé vált az elmúlt évben, és nagyon szívesen várja az sportágat vagy társaságot kereső gyerekeket.

A csónakház adta a kiindulópontját a VíziVándor program Alsó-Duna szakaszának, ami nyáron több mint 10 csoportot (legalább 20 fővel) hozott Paksra. A nemzetközi Duna-túra idén is megállt a városban, ami újabb színes foltot jelentett az egyébként sem szürke csónakházi életben.

A vízi szezont két helyi-Dunaújváros, Tolna- versennyel zárta a szakosztály, hogy aztán megkezdje a téli alapozást a 2019-es versenyekre, amelyek közül a február 9-i fizikai felmérő Pakson lesz, illetve a Vidék Bajnokságot és az Országos Diákolimpiát is helyben, Fadd-Domboriban tartjuk.


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%