Így eveztünk mi...

2016.12.21, 12:25 Kajak-kenu
Mozgalmas évet zártak a kajak-kenusok 2016-ban, az összes világversenyen volt ASE-s versenyző, ráadásul a picik is szépen felvették a vízi élet ritmusát.  Már javában tart a szárazföldi alapozás, így vissza tudunk pillantani erre az izgalmas esztendőre.

 

2015-öt nehéz lenne túlszárnyalni, hiszen az ASE kajak-kenu szakosztályát a világ-és Európa-bajnoki aranyak mellé szeptemberben Hónap Műhelye díjjal ismerték el. Így kezdődött el a felkészülés az idei évre, amelyet Kiszli Vanda Dél-Amerikában kezdett, ugyanis a Dusi maratonnal szerette volna megalapozni az idényt. A háromnapos, futással kombinált versenyen szerzett 4. hely az élményeken túl egy olyan lendületet is adott, amely kitartott egészen a szeptemberi világbajnokságig.

Ám itthon is zajlottak az események: február közepén, immár második alkalommal is az ASE kajak-kenu szakosztálya rendezhette a fiatal sportolók fizikai felmérő versenyét. Több mint 600, 18 év alatti mérette meg magát futásban, húzódzkodásban, lábemelésben, illetve a nagyobbak fekvenyomásban is. 2017 februárjában is legalább ennyi kajak-kenus versengése várható a Rákóczi iskolában és az iskolakörön, valamint az ASE futópályáján. Érdemes megnézni, hogy milyen állapotban is van az egyik legsikeresebb hazai sportág utánpótlása, nem lesz csalódás.

Ezekben a napokban kezdték meg a vízi edzéseket felnőtt válogatottjaink, a 32 éves Boros Gergely a jól bevált Dél-Afrikában, míg a 8 évvel fiatalabb Somorácz Tamás Európa vizein, Sevillában és Sabaudiában kezdte el a kilométerek gyűjtését. Pár héttel később az itthoniak is vízre tették a kajakokat és a kenukat, majd a szokásos fadd-dombori edzőtábor után már a gyorsító edzések is megkezdődtek.

Áprilisban felnőtt tájékoztatót tartottak, ahol Somi 1000 és 200 méteren is második lett, más-más párral, ami jó előjel volt az olimpia előtt. Május elején a tolnai maratonnal a kicsik versenyszezonja is beindult. Sűrűsödtek a hétvégék, racicei világkupa két negyedik hellyel (Somi), Diák Kupa Sukorón 12 paksi éremmel, és közben egyéb elismerések is: a kenus Hodován Dávid és Koleszár Zoltán az Emberi Erőforrások Minisztériuma Jó tanuló, jó sportolója díját már második alkalommal zsebelte be. Fontos dolog a sport, de mellette a tanulás is legalább ilyen fontos, hiszen az élsport utáni karrierre is gondolni kell.

A csónakházban is pörgött az élet, a szokásos, háromhetes vízi táborban sok fiatal szerzett maradandó élményeket, ám a víz mellett a szárazföldön is pallérozódtak, biciklizés, foci, baseball, pingpong, csocsó is színesítette a nyári kalandot.

Folytatódtak a küzdelmek a nemzetközi vizeken is, a felnőtt Európa-bajnokságról Somorácz Tamás nem egyszerű aranyérmesként tért haza (K4-500 méter), hanem az előfutamban repesztett 1:19:496-os idővel világcsúcstartóként is!

A legkisebbek Fadd-Domdoriban, az Eszkimó Indián Bajnokság keretében az evezés mellett futásban, célba dobásban és húzódzkodásban is próbára tették ügyességüket, kitartásukat. A paksi fiatalok derekasan helytálltak, ráadásul a kétnapos versenyen a lazításnak, strandolásnak is jutott hely.

Az ifik és a 23 éven aluliak világ- és Európa-bajnokságára is kivívta az indulás jogát egy-egy paksi sportoló. Pupp Noémi a Minszkben rendezett világbajnokságon kajak négyes 500 méteren bizonyult a legjobbnak, megszerezve ezzel első vb-aranyát. Koleszár Zoltán az Európa-bajnokságon debütált az U23-asok között, 500 és 1000 méteren versenyzett; előbbiben hatodik, utóbbiban ötödikként zárt.

Nemzetközi szinten a maratonisták az Európa-bajnoksággal kezdtek, ahol a 23 éven alattiak között az utolsó évét töltő Kiszli Vanda korosztályában címet védett, míg a felnőttek között a második helyen finiselt.

Az olimpia előtt az utolsó szalmaszálba kapaszkodva Somorácz Tamás a kajak négyesek 1000 méteres válogatóján élt a lehetőséggel és indulási jogot szerzett Rio de Janeiro-ba. Az ötkarikás játékokon nagy küzdelem után a B-döntőben állt rajthoz a kvartett, ahol a 3. helyen ért célba, így összességében tizenegyedikként végzett. A pontszerzés ugyan nem sikerült, ám az étvágy megjött, így bizakodva várjuk a következő szezonokat is!

Az utánpótlás országos bajnokságáról 5 aranyérem került Paksra, és dobogóra is több ASE-s kajak-kenus állhatott.

A szeptember idén is Atomfutással és a Paksi Sportágválasztóval kezdődött. Nem volt jobb futócsapat a kenusokénál, míg a BrutálAtom női mezőnyében Kiszli Vanda csúszott át először a célvonalon. Ráadásul a sportágmustra egyik legnépszerűbb pontja a medence volt, ahol mindenki kipróbálhatta ügyességét kenuban vagy kajakban, legyen az egy 7 éves elsős vagy egy olimpiát megjárt dzsúdós!

Iskolakezdéssel sok új gyerkőc kóstolt bele a vízi életbe, hiszen a Gesztenye-sornál lévő csónakháznál két sárkányhajónyi legénység gyülekezett, akik azóta a benti edzésre kicsit megfogyatkoztak ugyan, ám remélhetőleg a napsütéssel ők is előbújnak téli rejtekükből.

Szeptember közepén Fadd-Domboriban mérkőztek meg egymással a Paksi Atomerőmű igazgatóságainak sárkányhajó csapatai, illetve az iparági versenynek is a holtág adott otthont. Sok izgalmas futam, érdekes csatakiáltás és kormányosokat zavarba hozó széljárás-változás mellett egy nagyon jó buli jellemezte ezt a hétvégét.

Maratonistáink Branderburgba utaztak, hogy a világbajnokságon tegyék vízre a hajóikat. Nem okoztak csalódást, mind a három ASE-s versenyző éremmel tért haza! Kiszli Vanda lemásolva Európa-bajnoki szereplését, egy aranya és egy ezüsttel gazdagodott, Pupp Noémi az ifi lányok között lett első, míg Koleszár Zoltán a kenu kettesek eredményhirdetése után állhatott fel a dobogó harmadik fokára.

Az Olimpiai Reménységek Versenyén bemutatkozott a nemzetközi mezőnyben a 2001-ben született kajakos Vajda Bence és a kenus Hodován Dávid, illetve a szeptembertől az ESZI-ben tanuló és az ASE-ban edző, dunaújvárosi Kollár Kristóf is. Reménykeltő teljesítménnyel zárták a távokat a fiatalok, nem voltak megilletődve a mélyvíztől.

A tolnai évadzáró után, ahol már a legkisebbek is belekóstolhattak a versenyzésbe, vonultak le a kajak-kenusok a Dunáról, és kezdték meg a téli, alapozó edzéseket, futással, úszással és erősítéssel.  Karácsony előtt a gánti futótábor tette fel a pontot az i-re, hogy ne legyen senkinek lelkiismeret-furdalása az ünnepi asztalnál.

A munka folyik, a sportolók keményen készülnek a következő idényre, a legkisebbek barátkoznak a tréningekkel és a csapattal, talán jövőre nekik is kerül érem a nyakukba!

Tóth Márton


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%