Ha beindul a vonat...

2018.05.13, 21:32 Kajak-kenu
Beindult a gépezet, Szegeden, a hétvégi Világkupa helyszínén szállt vízre a hazai kajak-kenus társadalom nagyja, hogy a rangsorolón képet kapjon formájáról. A felnőtt mezőnyben nagyot alakítók főszereplői is lehetnek a több mint 60 ország legjobbjait felvonultató regattának, így ASE-s résztvevője is lesz az idei első nemzetközi síkvízi versenynek.

A 2017-es világbajnokságon indultak automatikus indulói a Világkupának, de a B-egységről a rangsoroló volt hivatott dönteni: a most hétvége győztesei, illetve a négyesben a most jól szereplők képviselhetik Magyarországot Szegeden, így van okunk a reménykedésre. Pupp Noémi mindent egy lapra tett fel, a hölgyek legkeményebb számában, 500 egyesben menetelt el a döntőig, ahol egy kőkemény 1:49-es időt lapátolva ért fel a dobogó harmadik fokára.

„Nagyon jól ment a verseny. Örülök az eredménynek és az időnek is, bár sok klasszis távol maradt a hétvégén, úgy érzem nagyon nagy lépést tettem előre az U23-as mezőnyben. Remélem ezzel az eredménnyel alkalmas leszek, hogy elindulhassak a szegedi világkupán négyesben és bizakodva várom a válogatókat is.”- mesélte Noémi a verseny után.

Somorácz Tamás párosban nem tudott hibázni, Mozgi Milán mögött evezve 1000-en egy igazán kiélezett versenyt sikerült megnyerniük, míg 500-on már az előfutamok során is látszott, hogy a gyorsaságukkal sincs baj: több mint egy másodperccel verték a második helyezettet a döntőben.

„Mindig az volt az álmom, hogy hazai közönség, család, barátok előtt képviseljem a nemzeti színeket és hozzak dicsőséget: úgy érzem ez most sikerülhet. Egymásra találtunk Milánnal a hajóban és a parton is nagyon jól megértjük egymást, ami ad még egy pluszt az egységnek. Keményen megyek tovább, hiszen van mit pótolnom.”- utalt Somi a tavaly kényszerből kihagyott szezonjára.

Koleszár Zoltán az U23-as válogatókra készül, így neki ez a verseny csak tájékoztató jellegű volt. „Gyorsító edzések nélkül érkeztünk, úgyhogy nem vártunk semmilyen kimagasló eredményt. Fő számunkban, 1000 párosban életünk eddigi legjobb idejét mentük (3:38), ami biztató a válogatóra nézve. Ledolgozhatónak érezzük a lemaradásunkat a legjobb U23-as pároshoz képest, szóval belecsapunk a lecsóba és a válogatón megmutatjuk, hogy milyen a csúcsformánk!

Ifi versenyzőink számára még nem volt igazi tétje a versenynek, de valóban felmérhették magukat a mezőnyükben, hiszen mindenki itt volt: a férfi kajakosok 500 egyesében például 11 előfutam közel száz versenyzője adta le nevezését.

Szegeden kenusaink hozták a dobogós helyeket, Kollár Kristóf 1000-en és 200-on harmadik lett, 500 méteren hatodik, míg Hodován Dávid a két hosszabb távon 4., a sprintszámban 5. helyen finiselt. Párosban bronzot szereztek, noha többet vártak maguktól ebben a számban.

„Az előfutam 1000-en és 200-on is könnyű volt, középfutamban viszont már maxot kellett mennem, nagyon besavasodtam azon a pályán. De ez jót is tett, mert így a döntő már nem fájt annyira. Nagyon elégedett vagyok a 3. hellyel. A 200 méter nagyon nagy meglepetés volt a számomra, mert korábban nem ment túl jól, úgyhogy ennél a távnál is nagyon örültem a bronzéremnek. Másnap az 500 döntőre sajnos már nem tudtam ilyen jó mentalítással odaállni és rontottam a középfutamomhoz képest és ez csak a 6. helyre volt elég. Az utolsó számunk az 1000 páros volt, ezután elég csalódott voltam, de megvannak a hibák és majd megpróbáljuk őket kijavítani.”- ígérte Kristóf.

„Nem a legjobb formánkban mentünk ki a Bencével erre a versenyre”- utalt Hodó az egy hetes, betegség miatti kényszerpihenőre. „Ennek ellenére nagyjából meg vagyok elégedve az eredményekkel, bár van hiányérzetem az egyes és a páros terén is. 1000 (4:04) egyesben és 500 (1:56) egyesben is rekordot mentem, ennek nagyon örülök, mivel még csak év eleje van. A 200 döntőben a rajtot sajnos elrontottam, így az nem sikerült túl jól. 1000 párosban nem mentünk rossz pályát, bár hozzáteszem, hogy mi voltunk a legfáradtabbak és nem voltam 100%-os. Ugyan sikerült dobogóra állnunk, de jobb lett volna egy szebb érem ezen a távon. Lényegében jobbosként a második hely környékén mozgok, ami a négyes szempontjából biztató. A válogatóra szeretnék 100%-osan felkészülni és odatenni magam. Van hova fejlődni, az kiderült.”

Kajakosainknak, a válogatott Vajda Bencének és a szegedi pályán most debütáló Spiesz Leventének nem jött össze az A-döntő, de mindkét fiatal más-más céllal érkezett a rangsorolóra.

„1000 és 500 egyest indultam. Az előbbi nem jött össze , mivel még nem tudtam a betegség után visszaszerezni az állóképességemet, másnap az 500 már jobban feküdt, ott B-döntőben 3. lettem. Ezzel az eredménnyel nem lehetek elégedett, készülünk tovább a válogatóra.”- értékelte Bence a hétvégi teljesítményét.

Levente célja a tapasztalatszerzés volt: „Ez volt az első, hogy ilyen jó pályán evezhettem, bár kicsit furcsa volt az elején a rajtgép, de a végére már egészen belejöttem. Sajnos elég erős előfutamaim voltak és így nem jutottam középfutamba egyszer sem, de számomra ezek a futamok nagy lökést adtak az idei évre. Nincsen vessze semmi, minden befektetett időm meghozza a gyümölcsét. Összegezve számomra ez egy nagyon jó verseny volt.”

Ugyan ez volt az első verseny, de innentől felpörögnek az események, hiszen hipp-hopp jönnek a válogatók, addig pedig még nagyon, de nagyon sokat kell dolgozni, hogy az idők, helyezések javuljanak. A feladat adott, mindenki tudja, hogy mit kell folytatni, esetleg másként csinálni. Hiszen erről szól egy tájékoztató….


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%