Fényes portugál

2018.09.10, 12:31 Kajak-kenu
Parádés hétvégén vannak túl a portugáliai maratoni világbajnokságot megjárt kajak-kenusaink, mindhárom ASE-s versenyzőnk éremmel tért vissza Paksra.

Kiszli Vanda tavaly nyerte első felnőtt világbajnoki címét, akkor párosban Mihalik Sárával lett aranyérmes. 2017-ben egyesben még leszorult a dobogó tetejéről, ezúttal azonban már nem ismert pardont, taktikus, okos versenyzéssel szerezte meg első egyéni felnőtt világbajnoki címét.

„Hatalmas élmény volt ez az egyéni győzelem, végre azt éreztem, hogy az elvégzett munkának meglett az eredménye! Kemények voltak az ellenfelek, a korábbi évekből csak Csay Reni hiányzott, illetve a tavalyi győztes, viszont helyettük jöttek mások, akik szintén erős versenyzőknek számítanak és valóban kemény csata volt! Az üldöző boly nem hagyott minket nyugodni, többször is utolértek, de szerencsére az utolsó futásnál sikerült egy kicsit ellépnem, amit a vízen meg is tudtam tartani, így sikerült elsőként célba érnem és megszereznem az első felnőtt vb címemet egyéniben! Remélem lesz folytatása.”- értékelte a kemény, erős ellenfelekkel teletűzdelt 26 kilométert Vanda, akinek másnap címvédőként párosban is jelenése volt, ám a kormánybovden elszakadása miatt kénytelenek voltak kiszállni a versenyből.

Koleszár Zoltán az év eleji hullámvölgyéből szépen kilábalt, ugyanis már a vb-táborban biztató iramokat evezett, és a világbajnokságon is magabiztosan haladtak a győri Balla Leventével párosban a kenu kettesek 26 kilométerének célja felé. A spanyol és a cseh egységgel váltva vezették a mezőnyt, az utolsó futás után a rutinos spanyolokkal maradtak ketten, ám a lomhán forduló hajó nem növelte a győzelmi esélyüket, végül másodikként finiseltek.

„Nagyon bizakodva szálltunk vízre, az volt a taktikánk, hogy a rajtból jól eljövünk, majd az iramban minél többet vízen pihenve haladunk, majd a végén kihasználjuk a frissességünket és a gyorsaságunkat. Végső célunk az érmes helyezés volt, viszont nagyon erős mezőny gyűlt idén össze, minden maratoni menő és több síkvizes kenus is harcba szállt. Amit elterveztünk azt 99%-ban sikerült megvalósítani, egyedül a fordulók nem sikerültek a tervek szerint, de azt tudtuk, hogy nehéz lesz, mivel az a hajóforma, amiben eveztünk “híres “ a rossz fordulóiról. Ha erősebbek a fordulóink, talán az arany is meglehetett volna, viszont így is teljesen elégedettek vagyunk, mivel sokszoros világbajnokokat sikerült lehagynunk.”

Hodován Dávid képviselte az ASE utánpótlását, ugyan Kollár Kristóffal párosban is kijutottak, azonban az ifi kenusok párosát a nevezők kis száma miatt nem rendezték meg. Egyesben annál sűrűbb volt a mezőny, 19 kilométeren keresztül taktika, gyorsaság, állóképesség, fifika és találékonyság kellett az ellenfelek legyőzéséhez, amiben idén a paksi fiú volt a legjobb, megszerezve első, valószínűsíthetően nem utolsó világbajnoki címét.

„Inkább síkvízre készültünk az Olimpiai Reménységek Versenye miatt, ami közvetlenül a vb után van, de azért csináltunk néhány maratoni edzést is. A futamom előtti napon már éreztem, hogy jó lesz ez. A taktikám igazából annyi volt, hogy megyek egy kemény rajtot, aztán majd kiderül hányan maradunk elöl és ez határozta meg a továbbiakat. A francia sráccal elmentünk a többiektől, próbáltam minél kevesebbet vezetni, hogy maradjon erőm, dinamikám a végére. Talán ami még fontos volt a futamot tekintve, hogy most volt itatótáska rajtam először, ami bevált, frissen tudtam tartani magam. Az utolsó futásnál indítottam, ami megtörte a franciát, elléptem tőle, nem szerettem volna a legvégére hagyni a döntést, mert tudtam, hogy egy maratonon bármi közbejöhet. Mikor beértem a célba, nagyon boldog voltam, igazából fel sem fogtam. Furcsa, de nagyon jó érzésem volt, de nem tudtam még teljesen azonosulni a dologgal. Az elvárásom magammal szemben minimum egy dobogó volt, de titkon szerettem volna megnyerni a versenyt. Nagyon örülök, hogy sikerült és így év végére ott van a nevem mellett a VILÁGBAJNOKI CÍM.”- mondta a 17 éves kenus, akinek ezen a hétvégén a lengyelországi Poznanban van jelenése, akárcsak Kollár Kristófnak és a kajakos Vajda Bencének.

 

Felnőtt, U23 és Ifjúsági Maraton Világbajnokság

Prado Vila Verde, 2018. szeptember 06-09.

KAJAK-KENU JEGYZŐKÖNYV

 

C-1 férfi, ifjúsági

1.Hodován Dávid

K-1 női, felnőtt

1.Kiszli Vanda

C-2 Férfi, felnőtt

2.Koleszár Zoltán, Balla Levente (Győr)


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%