Európa tetején

2023.08.03, 12:37 Kajak-kenu
Portugália adott otthont július végén az ifi és U23-as kajak-kenusok Európa-bajnokságának, ahonnan kenusaink mindhárom éremből hoztak egyet-egyet!

Az ifik között Juhász István immár háromszoros világbajnokként állt rajthoz, és a két héttel korábbi világbajnokságért akart revansot venni 1000 egyesben olasz riválisán: végletekig kiélezett csatában, kevesebb, mint 2 tizeddel maradt el a talján kenustól, így ismét ezüstérmet szerzett. Párosban viszont nem fért kétség a győzelemhez, a dunavarsányi Lugosi Gergellyel magabiztosan húzták be az 500 métert és lettek Európa-bajnokok!

„Egy nemzetközi versenyen azért mindig nagyobb a hajtás, már az előfutamokban is közel maximumot kell hozni. Nyilván elég fárasztó és megterhelő volt ez a pár nap, de elsősorban ezért is edzünk, hogy ezeket az akadályokat sikerrel vegyük. A világbajnokság után sok edzésmunkát nem tudtunk végezni, próbáltuk átmenteni a vb formát az Európa-bajnokságra.

Már tudtam, hogy mire készüljek az olasz ellen, egyáltalán nem vagyok csalódott a kis különbség miatt, mert teljesen véghez tudtam vinni azt, amit az edzőmmel, Bedecs Ferivel előtte megbeszéltünk. Örültem, hogy meg kellett neki feszülni az első helyért.”- összegezte a versenyt a 18 éves Pisti.

 

Kollár Kristófnak (U23) is ugyenezek a versenyszámai voltak: 1000 méteren egyesben egy magabiztos előfutam után a döntőben kicsit elbizonytalanodott, de egy színes futam után végül sikerült dobogóra érnie, bronzéremnek örülhettünk. 500 párosban Hodován Dáviddal nagyot mentek, a vb-vel ellentétben most nem jött össze a dobogó, negyedikek lettek.

„A világbajnokság megmutatta, hogy gyorsak vagyunk és számolni kell velünk, a bronzérem jó visszaigazolás volt. Az Európa-bajnokságra még motiváltabb voltam, még jobban próbáltam odakoncentrálni. Az előfutamunk szinte tökéletes volt egy könnyed, ám de kemény evezéssel sikerült nyernünk, ami után úgy éreztem, hogy itt most bennünk van az arany, megvan a flow és a fókusz. Végül a negyedik helyen sikerült bejönnünk, ami után elég csalódott voltam, mert tudom, hogy ennél több van bennünk, de az adott körülmények és az adott pillanatban ez így jött most ki. Talán taktikázhattunk volna jobban, hogy még jobban a pálya jobb szélére kerüljünk, mert elégerős jobbos oldal- és szembeszél volt. Nem volt egy rossz pálya, de nem is volt tökéletes, talán egy picit megzavart minket a hirtelen felerősödött amúgy is erős szél, amiben mást kellett kenuzni, nem tudtunk ellazulni annyira a légmunkában, amennyire szerettünk volna, de végeredményben örülök az eredménynek, és ez még nagyobb löketet adott most a felnőtt világbajnokságra.”- tekint előre a 21 éves Dávid.

 

ECA U23 és Ifjúsági Európa-bajnokság

Montemor-o-Velho, Portugália

2023. július 27 - 30.

C1 Jun Men 1000 m Final A.

2.Juhász István

C2 Jun Men 500 m Final A.

1.Lugosi Gergely (Merkapt), Juhász István

C1 U23 Men 1000 m Final A.

3.Kollár Kristóf

C2 U23 Men 500 m Final A.

4.Kollár Kristóf, Hodován Dávid


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%