Arany és ezüst a nyitónapon

2015.09.11, 17:35 Kajak-kenu
Remekül kezdte a maratoni kajak-kenu világbajnokságot a magyar csapat, amelyből a paksiak is alaposan kivették részüket: Győrben Kiszli Vanda arany, Koleszár Zoltán ezüstérmet szerzett!  

Először az U23-as kajakos hölgyek indultak neki a 22,2 kilométernek, amelyet a szervezők hat körben határoztak meg, öt futással fűszerezve. Vanda a szám címvédőjeként és Európa-bajnokaként állt rajthoz. A rajt után a mezőny elején hét kajakos állt össze, benne a két magyar lánnyal. Az első kör után öten maradtak, majd jött az első kiszállás és futás- természetesen hajóval kell ilyenkor megtenni a kijelölt, nagyjából 150 métert- és itt Vanda robbantott, lerázva magáról a többieket. Egyedül evezte végig a maradék 14,5 kilométert, esélyt sem hagyva a többieknek.

„Az első két körben még együtt voltunk, de tudtam egy olyat robbantani, amivel elléptem tőlük. A következő két kört nagyon megnyomtam, de szerencsére a partról folyamatosan mondták, hogy mennyi az előnyöm, így a végén egy kicsit vissza is tudtam venni, hiszen holnap is rajthoz állok. Nagyon örülök ennek a győzelemnek, jó volt a családom, barátaim előtt versenyezni!”- mondta Kiszli Vanda a futam után. A másik magyar versenyző, Miskó Noémi végül a negyedik helyen finiselt.

3 perccel később rajtolt el az ifjúsági kenusok 18,3 kilométeres távja, Koleszár Zoltánnal a rajtvonalon. A verseny öt körből állt, négy futással. Az alacsony vízállás miatt a kenusoknak különösen nehéz volt leevezni a távot, hiszen a part mellett, a lapos vízen nem tudtak lapátolni. Ennek ellenére jó tempót diktált az élen álló kettős, a paksi kenus és a portugál Joao Amorim, ám a harmadik futás után ellépett az ellenfél, így Koleszár a második helyre hozta be a kenuját.

„Nem is tudtam, hogy a maraton ilyen kemény tud lenni… A portugál srácot ismertem, a síkvizes vébén láttam, tudtam, hogy gyors, robbanékony. Próbáltam leszakítani, de tapadt rám és az egyik futás után sikerült ellépnie. Teljesen kihajtottam magam, pihenek a vasárnapi párosra.”- értékelt Koleszár Zoltán a futam után. A másik magyar kenus, Laczó Dániel kalandos körülmények között végül a harmadik helyen zárt.

Holnap Fritz Anett ifi párosban és Kiszli Vanda a felnőtt futamban fog harcba szállni az éremért, vasárnap pedig Koleszár Zoltán párosban hajt rá az újabb dobogóra.

Tóth Márton


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%