A világ trónján

2019.08.05, 14:49 Kajak-kenu
Az utóbbi idők legsikeresebb síkvízi utánpótlás világbajnokságán vannak túl az ASE kajak-kenusai: egy arany, három ezüst, egy-egy ötödik, hetedik és tizenegyedik hely került Paksra a romániai Pitestiben rendezett versenyről.

Pupp Noémi, Vajda Bence, Hodován Dávid, Kollár Kristóf, Koleszár Zoltán: ők képviselték a magyar színeket az ASE-ból.

Noémi három számban rajtolt, három számban érmet szerzett: a legfontosabban, a nők királyszámában, 500 egyesben aranyat. Az U23-as mezőnyben 1000 egyesben óriási harcban, csupán 0,033 mp-cel szorult a második helyre, a rá szűk másfél órával következő 500 négyesben szintén ezüstérmet vehettek át. 500 egyesben magabiztosan jutott a döntőbe, lehetett érezni, hogy képes arra, hogy a világ tetejére érjen: magabiztosan versenyezve, kétséget kizáróan nyerte meg a fél kilométert:

„Mondhatnám, hogy már hozzászoktam a több napos versenyzéshez, de azt hiszem, ehhez nem lehet. Nem is fizikailag megterhelő, hiszen ezért edzünk, sokkal inkább fejben volt nehéz négy-öt napig teljesen koncentráltnak maradni. Csütörtökön ezer egyesben és négyesben is egyből döntőbe jutottam/jutottunk. Pénteken az ezer egyes döntőjében úgy érzem jól kajakoztam, olyan pályát jöttem, amilyet akartam. 33 ezreddel maradtam le a német lánytól, nem vagyok csalódott, egy olyan lánytól kaptam ki, aki csak erre a számra készült. Bár most már kicsit zavar az a 0,033 mp, az tényleg nagyon kevés. Másfél órára volt még egy négyes döntő, ahol szintén olyan pályát jöttünk, amit elterveztünk, kihajtottuk magunkat. Nem sok időnk volt gyakorolni, úgyhogy örülünk az ezüstnek. Szerencsére szombaton egyből a vasárnapi döntőbe jutottam 500 méteren. Úgy érzem, hogy itt sem volt hiba. Erre a számra készültem egész évben. Már itthon is megmutattam magam a felnőtt mezőnyben. Éreztem, ha jó pályát jövök, akkor meg lehet az arany. Jó pályát jöttem, meg lett az arany.”

Az ifi, 18 éves Vajda Bence kajak 500 négyesben (Opavszky Márk, Szendy Maximilián, Tamási Zsombor társaként versenyzett, futamgyőztesként jutottak a fináléba, ahol csak a németek tudták őket megelőzni: „Az előfutam érzésre jobb és magabiztosabb volt, döntőre erős szembeszél lett, ami nem nekünk kedvezett a legjobban, de nagyon elégedett vagyok a második helyezéssel.”

Kenusainknak nem jutott érem, de a döntőkben harcban voltak a dobogóért. Az ifi Hodován Dávid 200 egyesben a B-döntőben lett második, ezzel tizenegyedik, míg az 500 négyes Kollár Kristóffal, a rácalmási Horváth Benedekkel és a merkaptos Besenyei Ádámmal kiegészülve ötödik lett.

„Az előfutam után kicsit el voltunk keseredve, nem is a helyezés miatt, hanem azért, mert éreztük, hogy nem azt kenuztuk, amit tudunk, de ezek után is azt gondolom, hogy nagyon jól össze tudta magát szedni a csapat a középfutamra és a döntőre. Egy hátszél sokkal jobban feküdt volna nekünk, de most ezt dobta a gép. Elégedett vagyok mindenkivel, szerintem egy húzással sem tudtunk volna többet menni.”-mesélte Kristóf, a négyes egyik motorja.

„Nagy élmény volt ez a világbajnokság, nagyon sokat tanultam belőle. Sajnos a dobogó nem jött össze, de a jelenlegi helyzetből úgy gondolom kihoztuk a maximumot. Voltak mélypontok, abból fel tudtunk állni és egymásért küzdeni bármi áron- és ez nagyon sokat jelent a számomra. Természetesen nagyon sajnálom, hogy ez most így jött ki, de most mást nyertünk ezzel.... Szóval megyek-megyünk előre tovább és csinálom tovább, mert nagyon szeretem ezt a sportágat.” – mondta Dávid.

Koleszár Zoltán az U23-as kenu párosok 500 méterén szerezte meg az indulási jogot a szegedi Zombori Dominikkel. Szoros előfutam után középfutamból jutottak be a döntőbe, ahol érett szépet kenuzva értek be hetedik helyen: „Előzetesen számomra a döntő volt az elsődleges cél, ezt sikerült elérni és a hetedik helyre behozni a párost. Azonban ezen kívül rengeteg pozitív megerősítést kaptunk, például hogy minden futamban koncentrált pályát tudtunk menni, illetve a már felnőtt mezőnyben is bizonyító ellenfelekkel szemben versenyben tudtunk maradni. Ezek a visszajelzések erőt adnak a jövőre nézve is.”

Dolgozunk, dolgozunk, amikor beérik a munka gyümölcse, akkor leszedjük és örülünk. Na, ez egy ilyen hétvége volt!


ADÓ 1%bezár

Támogassa adója 1 százalékával az Atomerőmű Sportegyesület fiataljait!

Atomerőmű Sportegyesület
Atomerőmű Sportegyesület Paks
Adószám: 19952259-2-17

Szakosztályaink által létrehozott alapítványok:

Atomerőmű Sportegyesület Kajak-kenu Szakosztály
Sporttal a Jövőért Alapítvány
Adószám: 18850831-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Judo Szakosztály
Gyermek- és Diák Judoért Alapítvány
Adószám: 18860926-1-17

Atomerőmű Sportegyesület Női kosárlabda
Paksi Kosársuli Alapítvány
Adószám: 18858949-1-17

ADÓ
1%