Évadnyitás Csepelen – Vass István emlékverseny

2014.05.05, 11:41 Kajak-kenu
Idén is megrendezték a csepeli vízitelepen a Vass István Emlékversenyt és az Évadnyitó Sárkányhajó Kupát – immár hagyományosan május elsején.

Vass István a csepeli csónakház ikonikus alakja volt, akit az egész kajak-kenus társadalom ismert és szeretett. Csepelen kezdett kajakozni, majd edzőként is itt folytatta a pályafutását, kinevelve sokak mellett a világbajnok és olimpiai ezüstérmes Rátkai Jánost. Később amolyan mindenessé vált a csónakházban, mintegy gazdájává lévén annak, akihez mindenki bátran fordulhatott a legkülönfélébb problémájával, kérésével (jellemző mozzanat például, hogy Kolonics Györgynek, a tragikusan elhunyt kenukirálynak is ő varrta a lapátfogó csuklópántját).
Vass Istvánnak, 2005-ben bekövetkezett halála óta, immár a nyolcadik alkalommal állít emléket az róla elnevezett verseny. Az idei alkalom paksi vonatkozása, hogy a masters 40-50 éves korosztályban C-1 200 méteren Viktor Endre állhatott fel a dobogó legmagasabb fokára.
A kenuversenyhez néhány éve hosszú távú sárkányhajó viadal is kapcsolódik. Ebben a műfajban a Römi Kajak-Kenu és Sárkányhajó Klub „A” egysége végzett az élen, amelyben Viktor Endre és Prancz Zoltán révén szintén képviseltették magukat atomerőműves sportolók.

Prancz Zoltán